Wat is waveski surfen

Waveski surfen

Waveski  Surfen is een dynamische watersport die de kracht van de peddel combineert met de wendbaarheid van een sit-on-top kajak en de prestaties van een surfplank. Je peddelt door de branding, en wacht daar totdat er een mooie golf komt. Als die komt, ga je surfend de golf af.

Een waveski lijkt op een grote surfplank, met toevoeging van een zitplaats, voetbanden en een gordel. Hierdoor zit de rijder stabiel en kan een “eskimo roll” gemaakt worden.

Zelfs in/op de Noordzee kan de sport goed beoefend worden. Afhankelijk van de golven, het getijde en de wind zijn de beste plekken in Nederland: Vlissingen, Domburg, Scheveningen, Wijk Aan Zee, Hargen en de Waddeneilanden. Onder de goede omstandigheden kun je ook prima in Slufter, Hoek van Holland, Kijkduin, Zandvoort, Castricum, Bergen Aan Zee of Petten terecht.

Net over de grens, bij onze zuiderburen, zijn Surfers Paradise en Blankenberge mooie plekken.

 

De oorsprong
In de jaren ’70 gingen wildwater kajakkers, die uitgekeken waren op de rivieren, op zoek naar een nieuwe speeltuin. Die vonden ze in de golven van de zee. De opkomst van levensreddende kajaks (rescue surf ski) speelden een rol bij het ontstaan van de waveski.

De kajaks werden geleidelijk aangepast. Ze waren toen nog te lang om er comfortabel mee te kunnen surfen. Het volume werd minder en het board werd  korter. Langzamerhand kwam de vorm dichter bij die van surfplanken. Het resultaat was een onzinkbaar, wendbaar board waar op gezeten kon worden.
De waveski was geboren!

De sport beleefde zijn grootste groei in de jaren ’80 met fabrikanten zoals Macski. Zij exporteerden over de hele wereld naar landen zoals Australië, Zuid-Afrika, de VS en landen in Europa.

Originele boards hadden een houten frame bedekt met glasvezel. Het frame werd
geïnjecteerd met schuim om het drijfvermogen te verbeteren. Al snel volgde op maat
handgemaakte boards, die werden gevormd uit piepschuim en epoxyharsen.
Hedendaagse boards worden gevormd in precisie-CNC-machines en wegen slechts
6 kilo tot 10 kilo als ze klaar zijn.

Maar mogelijk is de oorsprong van de waveski al veel ouder. Uit archeologisch onderzoek
blijkt dat in Peru, vissers al 3000 jaar geleden gebruik maakten van de “Cabalitos de
Tortoras”, oftewel de rieten waterscooters. Zij werden gemaakt door het riet te vlechten tot
een soort waveski(zie afbeelding). Zij brachten de vis al surfend terug naar het strand.